Karacasu Gezilecek Yerler ve Yemekleri
Karacasu tarihi, gezilecek yerleri, ne yapılır, yapılacak aktiviteleri ve yemekleri ile ziyaretçilerine tahmin ettiklerinden daha fazlasını sunan bir yerdir. Aphrodisias Antik Kenti ile eşsiz tarihi, vadileri, şelaleleri ve yemekleri ile de birbirinden farklı deneyimler yaşatır.
Karacasu Tarihi
Karacasu’da yerleşimin Geç Neolitik döneme uzandığı yapılan kazılar ve araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Karacasu, Roma İmparatorluğu dönemi içerisinde mermer ocakları, heykel atölyeleri ve felsefe okulu ile ön plana çıkmıştır. Malazgirt Savaşı ile çevresi Türk boylarınca yerleşilmeye başlanmıştır. Aydın ilinin birçok ilçesinde olduğu gibi Karacasu da birçok antik kente, beyliklere ve devletlere ev sahipliği yapmıştır.
Karacasu 1887 yılında ilçe olarak Aydın’a bağlanmıştır. Doğusunda Babadağ ile batısında Karıncalı Dağı arasında kalan bir vadiye kurulmuştur.
Karacasu Gezilecek Yerler
Karacasu, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasının kemik taşlarından biridir. İlçede çamur, hamur, mermer, demir, deri ile öne çıkmaktadır.
Karacasu Tarihi Yerler
Afrodisias Antik Kenti ve içinde bulunan stadyumu, tiyatrosu, meclis binası, hamamı, tapınağı Karacasu gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gerekir.
Aphrodisias Antik Kenti
Karacasu gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine ilk olarak tarihi yerlerini ve antik kentlerini sunar. Aphrodisias, Geyre Mahallesi sınırları içindedir. Antik Kent Menderes Irmağı’nın oluşturduğu bir plato üzerine kurulmuştur. Araştırmalara göre kent zenginlik ve bolluk içinde yaşamaktaydı. Bunun nedeni de Babadağ eteklerindeki mermer ocaklarıydı. Kent M.Ö. 5bin yılına kadar uzanır. M.Ö. 2. Yüzyıllara gelindiğinde ise nüfusu artmış ve büyük polis kentine dönüşmüştür.
Aphrodisias arkeologlar için büyük önem taşır. Çünkü Geç Helenistik dönemden başlayan Roma ardından Bizans dönemlerine kadar uzanan fikir ve değer alışverişi yapıldığı ortaya konmuştur. Bununla birlikte Kentte mermerden inşa edilmiş olan yapılar ve üzerlerindeki kabartma ve yazıtlar çok iyi korunmuştur.
Mermer ulaşımın bu kadar kolay olduğu Kentte, mermer sanatı, mimarisi ve heykellerinin dönemine göre gelişmiş olması dikkat çeken bir diğer unsur. Bu özellikleri nedeniyle, Aphrodisias Antik Kenti yaklaşık 2-3 km. kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.
Aphrodisias Antik Tiyatrosu
Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit’e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı olarak kullanılır. Kentin içinde yer alan halkın toplandığı ve gösterilerin yapıldığı tiyatro alanıdır. Kent gibi iyi korunan tiyatronun sahnesinin içinde, altı giyinme odası veya depo olduğu düşünülen alan bulunmuştur. Afrodisias Antik Tiyatrosu’nun sahne binasında Helence yazıtlar vardır.
Aphrodisias Stadyumu
Afrodisias Stadyumu, kentin en görkemli yapısıdır. Stadyum, kentin kuzeyinde yer alır. Stadyum 262 metre uzunluk, 50 metre genişlik ve 30.000 izleyici alabilecek oturma sıralarına sahiptir. Özenle yapılan, elips plan tüm seyircilerin etkinlikleri rahat izlenmesini sağlıyordu. Gladyatör oyunlarının burada yapıldığı düşünülmektedir.
Boluterion Meclis Binası
Meclis Binası şehirdeki siyasi gücün odak noktasıdır. Kentin egemenliği az sayıdaki ailenin egemenliği altındadır ve bu bina da onların toplanma ve karar alma alanıdır. Meclis Binası Romalı senatör Tiberius ve kardeşi Diogenes’in ailesi tarafından ikinci yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirilen özenle işlenmiş yeni bir yapıdır. Alt kısımdaki oturma sıraları mükemmel bir şekilde günümüze ulaşmışken üst kısımda ise sadece destek tonozlarının duvarları korunmuştur.
Meclis Binasına birçok heykel ve önemli sütunlar günümüze kadar sağlam bir şekilde ulamıştır.
Hadrian Hamamı
Hadrian Hamamı da Afrodisias Antik Kenti içinde bulunur. Antik Kent’in önemli alanlarından biri olma özelliğini taşır. Çünkü iç duvarları heykel ve kabartmalarla bezenmiştir. Hadrian hamamı antik kentin batı tarafında yer alımaktadır. Hamam, M.S. 2. yy da yapılmış ve imparator Hadrian’a adanmıştır.
Sebastian
Sebastion, Antik Kent içinde bulunan din merkezidir. Sebastion’un alt kısmında uzun bir avlu yer almaktadır. Alan üç katlı ve yanları sütunlar ile çevrilidir. Sütunların üzerine heykeller ve kabartma yazılar yapılmıştır.
Afrodit Tapınağı
Afrodit Tapınağı, Afrodisias Antik Kenti’nin odak noktası olarak kabul edilmektedir. Milattan önce yapılmaya başlandığı tahmin edilen tapınağın etrafına milattan sonra II. yüzyılda sütunlar eklenmiştir. Daha sonraki yıllarda tapınak, kiliseye dönüştürülmüştür.
Afrodisias Antik Kent Müzesi
Afrodisias Antik Kent Müzesi, Afrodisias Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin sergilendiği ve Müze ile Ören yerinin iç içe olduğu nadir bulunan müzelerdendir. Kent Müzesi tabanına yapılan cam kaplama müzeye ayrı bir gezi zevki vermektedir.
Afrodisias Antik Kentine gittiğinizde, gezilecek yerler ve görecekleriniz sizi mimariye doyuracaktır.
Karacasu’da Ne Yapılır?
Karacasu, gezilecek tarihi yerlerinin yanı sıra aktiviteler yapmanız ve doğal güzellikleri keşfetmeniz için de sizlere imkânlar tanır. Karacasu’da ne yapılır, gezinize ekleyebileceğiniz, yeni keşiflere yelken açabileceğiniz yerleri sizler için derledik.
Dandalaz Vadisi ve Çayı
Dandalaz Vadisi ve Çayı görülmeye değer doğal bir güzelliktir. Dandalaz Çayı Büyük Menderes’in bir koludur.
Sırtlanini Mağarası
Mağarada farklı böcek türlerine rastlanmıştır. Biyolojik açıdan da önem taşır. Mağara’da çok sayıda dikit, sarkıt bulunmaktadır.
Çağlayan Tabiat Parkı
Göz alıcı bir şelale ve binbir tür kelebekler görebileceğiniz bir park. Karacasu doğal güzellikleri ile meşhur olmasının bir nedeni de tabiat parklarıdır.
Görle Kanyonu
Kanyonda ne yapılır, diyebilirsiniz. Görle Kanyonu etrafında dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Kanyonun yüksekliği 100-250 metre arasında değişir. Doğa sporları ilgilenenlerin yanı sıra, fotoğrafçıların da tercih ettiği bir bölgedir.
Bahçeköy Şelalesi
Bahçeköy şelalesi, hem kış hem de yaz aylarında buz gibi bir su ile ziyaretçilerini karşılar. Yılın on iki ayı da fotoğraf çekimi için eşsiz manzaralar sunar.
Karacasu Yöresel Lezzetleri
Karacasu lezzetli yemekleri ile ziyaretçilerini karşılar. Karacasu’ya gittiğinizde yöresel lezzetleri tatmadan dönmemelisiniz.
Bolama Lok Lok Pilavı
Hem meşhur lezzeti ile hem de ismi ile akıllarda kalan bir yemektir. ET, nohut, arpacık soğan, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, doğranmış domates ve biberin buluşması ile Bolama Lok Lok Pilavı ortaya çıkar.
Zeytinyağlı Börülce
Yöresel Lezzetler arasında adından sıkça bahsettiren börülce Karacasu’da zeytinyağlı yapılır.
Ayrıca tatiliniz için “İncirliova’da Gezilecek Yerler” adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Tatilinizi evinizin konforunda lüks villalarda geçirmek isterseniz Kuşadası Tatil Evi villalarını inceleyebilirsiniz.