Didim Gezilecek Yerleri ve Yöresel Yemekleri
Didim, tekrar tekrar gelmek isteyeceğiniz bir yer. Antik devirlere kadar uzanan tarihi, doğal güzellikleri, müzeleri, plajları, denizi ve lezzetleri ile sizi bu yazımızda buluşturuyoruz. Didim’de ne yapılır, gezilecek yerler ve daha fazla içeriğimizde.
Didim Tarihi
Didim ilçesi, M.Ö. 8000 yıllarına kadar uzanan yerleşim yeri olma özelliğini taşır. Didim, Miken, Giritliler döneminde Karia adı verilen bölge içerisinde kutsal alan olarak adlandırılmıştır. Likyalılar, Seleucidler, Romalılar, Bizanslar ve Türk egemenliklerini görmüştür. Didim tarihi, birçok milletten insan görmesiyle birlikte savaşlar ve mübadelelere de tanık olmuştur.
Didim Osmanlı imparatorluğu zamanında varlığını Yeronda, Yoran, adı ile devam ettirmiştir. Daha sonra Yenihisar ismini almıştır. 1997 yılına gelindiğinde isim benzerliklerinin önüne geçebilmek amacıyla, dünya üzerinde sadece bir yerde bulunan ve kök olarak Disymaion’ dan gelen Didim ismi verilmiştir.
Didim’de Gezilmesi Gereken Yerler
Didim, eşsizliği, mimarisi, doğal güzellikleriyle meşhur bir ilçe olmasıyla birlikte aynı zamanda ufak bir tatil ilçesidir. Didim’de gezilmesi gereken yerleri atlamadan gezebilmeniz için sizler için derledik.
Didim Tarihi Yeleri
Didim tarihi yerleri ile turistlerin uğrak noktası olan bir yerdir. Tarihi yerler tapınaklar, antik kentleridir. Ve bu antik kentlerin içerinde yer alan müzeleri ile de zengin bir gezi imkanı sunar.
Apollon Tapınağı
Apollan Tapınağı Didyma Antik Şehri içinde bulunur. Roma ve Antik Çağlardan bugüne kadar ulaşabilen oldukça önemli bir yapıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Mirasları Listesine girmesi için başvuruda bulunulmuştur.
Heredot Apollan Tapınağı ile ilgili, M.Ö. Mısır Kralı II. Nekho ile Lidya Kralı Kroisos’un Didyma’daki Apollon mabedine adaklar sunduklarını yazmıştır. Arkaik dönemde çok ünlü kutsal bir yerdir fakat Persler M.Ö. 494’te tahrip etmiştir.
Apollan Tapınağı M.Ö. 311 yılında tekrar canlanmıştır. Yıllar içerinde değişerek günümüze ulaşmıştır. Ayrıca dünyada üçüncü en büyük tapınak olma özelliğini taşımaktadır.
Milet Antik Kenti
Milet Antik Kenti girişinde ziyaretçilerini Yunan Roma tipi bir Milet Antik Tiyatro ile karşılamaktadır. Bu tiyatro Helenistik dönemde yaklaşık beş bin kişilik inşa edilmiştir fakat Roma dönemine gelindiğinde bu sayı arttırılarak on beş binlere ulaştırılmıştır.
Millet Antik Kenti, geometrinin, astronominin ve felsefenin temellerinin burada atıldığı düşünülmesiyle önemlidir. Antik Yunan medeniyetinin bilim, felsefe ve sanat alanlarında ilerlemesine kaynak ve tanık olmuş bir antik şehirdir. Thales burada Babil’den aldığı astronomi bilgisi ve Mısır’dan getirdiği düşünülen geometri bilgisi ile güneş tutulmalarını hesaplamıştır.
Milet Müzesi
Milet Müzesi, Didim’in eşsiz tarihin özellikle de Milet Antik Kentini daha ayrıntılı öğrenmek isteyenlerin uğrak yeridir. Milet Antik Kentinde gezerken içinde bulunan Milet Müzesini de gezebilirsiniz. Bu müzenin kapıları, 1973 yılında ziyaretçilerine, bazı can ve mal güvenliği sebepleri ile kapatılsa da 2011 yılında tekrar hizmet vermeye başlamıştır.
Milet Müzesi sadece kapalı alanı ile sınırlı olan bir müze değil aynı zamanda bahçesinde de eserlerini ziyaretçileri ile buluşturmaktadır. Müze bahçesinde lahitler, yazıtlar ve sütunlar sergilenmektedir. Müze içerinde de Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti Kalıntıları sergilenmektedir.
Didim Plajları
Didim doğal güzellikleri ile de tanınır. Didim plajları yüzme zevkinizi doğal güzellikler ile buluşturur.
Altınkum Plajı
Altınkum Plajı, Berrak denizi ve altın rengindeki kumu ile ziyaretçilerin gözde noktalarından biri olma özelliğini taşır. Ayrıca Altınkum plajı sadece Didim’in değil, Türkiye’nin de gözde plajlarından biridir. Bu plajın bir diğer özelliği, bir yıl içinde 7 ay boyunca yüzülebilir olmasıdır. Deniz seviyesi kadmeeli olarak derinleşen plajın denizi oldukça sığdır.
Altınkum plajı, Türkiye’nin mavi bayrak sertifikasına sahip olan sayılı plajlarından biridir. Sadece bu plajda değil, deniz boyunca bulunan koylarda da keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Akbük Plajı
Akbük genellikle doğanın tadını çıkarmak isteyen tatilcilerin uğrak yeridir. Özellikle tatilcilerin Didim’de Altınkum Plajı’nda sonra yüzmek, doğanın tadını çıkarmak için tercih ettiği ikinci yerdir.
Didim Çevresinde Görülmesi Gereken Yerler
Tarihi yerler, antik kentler, müzeler ve plajlar gezinizi bitirdiğinizde Didim’de yapılacak aktivitelerin henüz bitmemiş olduğunu göreceksiniz. Didim çevresinde görülmesi gereken yerleri, sizler için listeledik.
Saplı Ada
Saplı Ada’ya kuş bakışı baktığınızda kaşık şeklindedir. Bu özelliği ile Ada diğer yerlerden ayrılır. Saplı Ada, yaklaşık olarak M.Ö. 1500’lü yıllarda Ege’de meydana gelen volkanik bir patlama sonucunda etrafa yayılan küllerden oluşmuştur.
Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Söke ve Kuşadası arasında bulunan Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Didim ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklığındadır. Büyük Menderes Deltası Milli Parkı doğası ve tabiatı gereği mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Park’ta doğa yürüyüşü, bisiklet turu yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Büyük Menderes Dalyanları
Büyük Menderes Dalyanları, Didim ilçe merkezine ortalama 17 km mesafede yer alır. Kış aylarında gittiğinizde, flamingolar ile karşılaşmanızın mümkün olduğu bir yerdir. Yaz aylarında gittiğiniz ise yeşil ve mavinin birleştiği harika fotoğraflar yakalayabilirisiniz. Büyük Menderes Dalyanları Türkiye’nin sürpriz coğrafyası olarak isimlendirilir.
Didim Yöresel Yemekleri
Ege Bölgesi’nin en büyük ili olan Aydın’ın her yıl binlerce turist ağırlayan ilçesi Didim, doğası, denizi, tarihi ile göz kamaştırdığı kadar yöresel lezzetleri ile de damaklara hitap etmektedir. Aydın yemeklerini tatmadan gezinizi bitirmemelisiniz.
Kabak Çiçeği Dolması
Ege bölgesinde yaşayan yerli halkın sebze ile harikalar yarattığını tüm Türkiye’ye tescillemiştir. Kabak Çiçeği Dolması da onlardan biridir. Sabah saatlerinde toplanan açılmamış kabak çiçekleri ile yapılan dolma, iç malzemesiyle buluşturulur. Üzerine dökülen zeytinyağı ve limon ile servis edilir.
Semizotu Salatası
İsteğe göre kavrularak veya sade bir şekilde salata malzemeleri ile buluşan semizotu lezzeti ile yiyenlerin damağında kalan bir lezzettir.
Ebegümeci Kavurması
Ebegümeci otu Aydın ili içinde bulunması zor olabilirken Didim’in pazarlarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayıklanıp temizlendikten sonra zeytinyağı ile tavada buluşarak tabaklarınıza gelecek olan bu lezzeti Didim’e yolunuz düşerse tatmadan geçmemelisiniz.
Ayrıca tatiliniz için “Aydın Çine Gezilecek Yerleri ve Yöresel Lezzetleri” adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Tatilinizi evinizin konforunda lüks villalarda geçirmek isterseniz Kuşadası Tatil Evi villalarını inceleyebilirsiniz.