Aydın’da Gezilecek Yerler, Tarihi Yerler ve Müzeler
Aydın ili Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın şehri aynı zamanda Efeler Diyarı olarak bilinir. 1 milyondan fazla nüfusu ile metropol şehirler arasındadır.
Aydın; Didim ve Kuşadası gibi önemli turizm destinasyonlarına sahiptir. Ayrıca eski medeniyetlerden kalma uluslararası üne sahip tarihi mekanları sayesinde tarih ve kültür turizmi de yapılabilmektedir.
İzmir’in Adnan Menderes Havalimanı’na 94 kilometre uzaklıkta olan Aydın şehir merkezi, aynı zamanda Efeler ilçesinde bulunan bir havalimanına da sahiptir.
Aydın ilinde yazlar sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi etkilidir. Yani yılın 365 günü ziyaret edilebilir.
Aydın’da Ziyaret Edilecek Yerler
İçerisinde sayısız güzelliğe ve tarihi mekana ev sahipliği yapan Aydın, tarih meraklıları ile deniz, kum, güneş sevdalısı yazlıkçıları buluşturan ender şehirlerdendir. Dolayısıyla Aydın’da gezip görebileceğiniz farklı türlerde birçok gezilip görülecek yer vardır. Bu yerlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:
Aydın Tarihi Yerler
Üveys Paşa Camii
Aydın ilinin kültürel değerleri arasında yer alan Üveys Paşa Camii, adını tarihe yazdırmış 3 kardeşten biri olan Kadı Muhiddin Efendi’nin oğlu, Mısır Beylerbeyi Üveys Paşa tarafından 1568 yılında yaptırılmıştır. Türk Barok sanatının özelliklerini taşıyan yapı, şehrin en eski camisidir.
Afrodisias Antik Kenti
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti merkeze yaklaşık 90 kilometre mesafededir. Afrodisias Antik Kenti ulaşım; Kuşadası otobüs ve minibüslerine binerek ilçe merkezine yolculuk edebilir ve sonrasında da Geyre Mahallesi’ne giden minibüsler ile Afrodisias Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.
M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen Afrodisias Antik Kenti, tarih boyunca farklı medeniyetlerin yuvası olmuştur. Örenyerinde ziyaret edilebilecek iyi şekilde korunmuş bir stadyuma yer almaktadır.
Didyma Antik Kenti
Aydın ilinin Didim ilçesinde yer alan ve şehre adını veren Didyma Antik Kenti, devasa büyük sütunlarıyla dikkat çeken Aydın’ın en popüler antik kentidir. Yapı, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş’in, ateşin ve şiirin tanrısı olarak bilinen Apollon’un anısına inşa edilmiştir.
Antik kentte yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde çeşitli medeniyetlerin izine rastlanmıştır. Kentin içerisinde Afrodit Tapınağı, tiyatro ve meclis binası bulunmaktadır.
Milet Antik Kenti
Aydın’da yer alan başka bir örenyeri ise Milet Antik Kenti’dir. Ege’nin en önemli kültür varlıklarından biri olan Milet Antik Kenti, şehir merkezine 100 kilometre mesafede konumlanmış Didim ilçesinde yer alır. Milet Antik Kenti’ne ulaşım merkezden Didim istikametine giden minibüs ve otobüslerle sağlanmaktadır.
M.S 1. yüzyılda inşa edilen Milet Antik Kenti, tarih boyunca sanat ve felsefe alanlarında önemli bir ticaret merkezi olmuştur.
Antik kentin içerisinde 15 bin kişilik tiyatronun yanı sıra Agora, Delphinion ve Faustina Hamamı gibi yapılar bulunmaktadır.
Turistik geziler için etkileyici bir manzaraya sahip olan örenyeri, tarihin ve kültürün iç içe geçtiği karakteristik özellikleriyle dikkat çekmektedir.
Priene Antik Kenti
Aydın’da ziyaret etmek isteyebileceğiniz diğer bir antik kent Priene Antik Kenti’dir. Aydın ilinin Söke ilçesinde yer alan Priene, Selçuk-Efese yaklaşık 100 km uzaklıkta sarp bir kayalığa kurulmuş tarihteki 12 İyon (Antik Yunan) liman kentinden biridir.
Günümüzde coğrafi değişikliklerden dolayı bir liman kenti olarak sınıflandırılmasa da kurulduğu dönemin önemli liman kentlerinden biri olmuştur.
Hisar Yurdu olarak tercüme edilen Priene, M.Ö 350 yılı civarında Dilek Yarımadası’nın güney eteklerinde Miletli ünlü şehirci-mimar Hippodamos tarafından inşa edilmiştir.
Antik kentte ayrıca Antik Makedonya Krallığı’nın en ünlü krallarından biri olan Büyük İskender’in evi de yer almaktadır.
Alabanda Antik Kenti
Köşe bucağı tarih kokan Aydın’ın Çine ilçesinde yer alan Alabanda Antik Kenti, Aydın sınırları içerisinde yer alan başka bir örenyeridir. Alabanda Antik Kenti’ne gitmek isteyenler için ulaşım Çine güzergahlı minibüslerle sağlanmaktadır.
Alabanda Antik Kenti, MÖ 2. bin yılının sonlarından itibaren Güneybatı Anadolu’da kurulmuş olan Karyalılar tarafından inşa edilmiştir.
Ayrıca antik kentte gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Hititler ve Romalılar gibi devletlerin izlerine de rastlanmıştır.
Nysa Antik Kenti
Aydın’a 30 kilometre mesafedeki Sultanhisar mevkiinde yer alan Nysa Antik Kenti, Menderes Nysa’sı olarak da adlandırılan Karia Bölgesi’nin önemli kentlerinden biridir.
Antik kaynaklardan Hellenistik Dönem’de, MÖ 3. yüzyılda kurulduğu öğrenilen Nysa, özellikle Roma Dönemi’nde oldukça gelişmiş bir kent haline gelmiştir. Döneminde önemli bir ulaşım ve ticaret yolu olan Nysa Roma İmparatorluk Dönemi’nde Asia Eyaleti’nin önemli kentleri arasında yer alır.
Nysa Antik Kenti’ne ulaşım Sultanhisar güzergahlı minibüs ve otobüslerle sağlanmaktadır.
Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti, Aydın’ın kuzeyinde, Kestane Dağları’nın güneyindeki platoya konumlanmış bir örenyeridir.
Kemer Mahallesi’nde yer alan Tralleis’e ulaşım toplu taşıma araçlarıyla veya özel araçla sağlanabilir.
Tralleis’te bu gün ayakta kalan tek yapı “Üç Gözler” olarak adlandırılan 2. asırda yapılmış, antik dönemlerin eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından olan gymnasiuma ait kalıntıdır.
Konum olarak Smyrna, Ephesos, Magnesia, Nysa ve Laodikeia kentlerinin kavşağı olarak bilinen Tralleis Antik Kenti mutlaka gezilip görülmesi gereken Aydın tarihi yerleri kategorisinde bulunan bir örenyeridir.
Güvercinada Kalesi
Aydın’ın en popüler ve turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yerlerinden biri de Güvercinada Kalesi’dir.
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Güvercinada Kalesi, Aydın merkezden kalkan toplu taşıma araçları kullanılarak ziyaret edilebilir.
Tarihsel kaynaklara göre Barbaros Hayrettin Paşa ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan Güvercinada Kalesi, denizden gelebilecek saldırılara karşı bir karakol görevi görmüştür. Kuşadası’nın simgelerinden olan kale, insan yapımı bir köprüyle Kuşadası’na bağlıdır.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı dönemi yapılarındandır. Merkezden Kuşadası güzergahlı münübüslere binerek Kervansaraya ulaşım sağlanabilir.
Günümüzde otel ve turistik bir tesis olarak kullanılan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda tarihi kemerler, geniş bir avlu ve avlunun etrafına sıralanmış pek çok farklı odayı gözlemleyebilirsiniz.
Kurşunlu Manastırı
Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi’nin 10 kilometre uzağında, yeşillikler arasında yer alan Kurşunlu Manastırı, hem doğa hem de tarihi değerleri buluşturuyor. Bizanslılar tarafından 19. yüzyıl’da inşa edilen manastıra, Rumlar ’Panagia Kursunniatissa’ adını vermiştir. Adından da anlaşılacağı yapı üzere Meryem Ana’ya adanmıştır.
Aydın’daki Müzeler
Yörük Ali Efe Müzesi
Kuva-i Milliye Komutanı olarak bilinen Yörük Ali Efe’nin evinin müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkan yer turistlerin ilgi odağıdır. Müze içerisinde Yörük Ali Efe’nin eşyalarının yanı sıra Kurtuluş Savaşı’ndan kalan fotoğraflar ve etnografik eşyalar dikkat çekmektedir. Ayrıca müzenin bahçesinde Yörük Ali Efe’nin heykeli ve mezarı bulunmaktadır. Müze Aydın’ın Yenipazar ilçesinin Çarşı Mahallesi’nde yer almaktadır. Yörük Ali Efe Müzesi’ne ulaşım merkezden toplu taşıma ve minibüslerle sağlanmaktadır.
Nazilli Etnografya Müzesi
Aydın’ın Nazilli ilçesinde ziyaret edilmeyi bekleyen başka bir müze de Nazilli Etnografya Müzesi’dir.
Daha önceleri Ankara Palas Oteli olarak kullanılan müze, Nazilli ilçesinin İstasyon Meydanı’nda bulunmaktadır. Müze içerisinde sergilenen eserlerin çoğu Nazilli halkı tarafından bağışlanmıştır.
Aydın Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Efeler ilçesinde yer alan Aydın Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Aydın antik kentlerinde bulamayacağınız nadir ve son derece değerli tarihi kalıntıları ve eserleri görebileceğiniz bir müzedir.
1959 yılında Zafer İlkokulu’nun bir odasında kurulmuş olan müze, 1973 yılından sonra yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. Aydın merkez ve ilçelerinden gelen eserlerle zengin bir koleksiyona sahip olan Aydın Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, antik medeniyetlerin tarihini öğrenip deneyimleyebileceğiniz en iyi tercihlerden biri olacaktır.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Aydın’ın Kuşadası ilçesinin merkezinde yer alan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, 2011 yılında Gürsel Tonbul ve eşi tarafından inşa ettirilmiştir. Müzede zeytinin hangi aşamalardan geçerek zeytinyağına dönüştürüldüğü konsept figürlerle sergilenmiştir.
Kuva-i Milliye Müzesi
Aydın’ın Çine ilçesinde yer alan Kuva-i Milliye Müzesi, 1919 – 1979 yılları arasında Çine Askerlik Şubesi olarak kullanılmış, 2008 yılında ise müze olarak kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Kurtuluş Savaşı konseptli olan müzede dönemin Kuva-i Milliye kahramanları Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker gibi isimlerin balmumu heykelleri bulunmaktadır.
Siz de Aydın’da gezilecek yerleri merak ediyorsanız Kuşadası, Didim, Söke ve Aydın’ın çeşitli ilçelerinde yer alan doğanın, tarihin ve kültürün bir arada bulunduğu güzellikleri keşfedebilirsiniz.
Ayrıca tatiliniz için “Kuşadası Villa Tatili” adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Tatilinizi evinizin konforunda lüks villalarda geçirmek isterseniz Kuşadası Tatil Evi villalarını inceleyebilirsiniz.